VOORLOPIGE HYPOTHEEKOFFERTE VERDWIJNT

Per 21 maart moet een nieuwe Brusselse richtlijn in de Nederlandse wetgeving verwerkt zijn. Deze richtlijn heeft als doel om consumenten beter te beschermen bij het afsluiten van een hypotheek. Gevolg: binnen twee weken na het tekenen van een hypotheekofferte mag de klant nog afzien van het contract. De voorlopige offerte verdwijnt daarmee echter, schrijft de Volkskrant.

 

Europese richtlijn

 

Voor consumptief krediet geldt de regel al: als een kredietvrager binnen twee weken na het tekenen van de overeenkomst wil terugkomen op die beslissing, kan dat zonder problemen. Deze regel gaat ook gelden voor hypotheekoffertes. Het idee is dat de consument hiermee beschermd wordt tegen onbezonnen beslissingen op financieel gebied.

 

Bindend aanbod

 

De nieuwe regel betekent echter ook dat de voorlopige offerte bij hypotheken verdwijnt. Op dit moment is een hypotheekofferte een aanbod van de bank, waarin allerlei voorbehouden staan. Die voorbehouden zeggen dat de opgegeven informatie zoals het inkomen, de waarde van het huis en de eigendom aangetoond moet worden om het aanbod definitief geldig te laten zijn. In de nieuwe setting is die voorlopige offerte er niet meer. Het aanbod van de bank wordt pas gedaan nadat alle gegevens zijn aangetoond: werkgeversverklaring, taxatierapport en koopakte of eigendomsbewijs zijn al aangeleverd en gecontroleerd. De bank kan daarna dus niet meer zeggen dat het toch niet akkoord is. De klant wel: als die getekend heeft krijgt hij dus nog die twee weken bedenktijd.

 

(bron: www.homefinance.nl)

 

 

Voorlopige hypotheekofferte verdwijnt

Bereik ons op +31 (0)33 454 32 70